Artrose

Artrose


Wat is artrose?


Men spreekt van artrose wanneer het kraakbeen in een of meerdere gewrichten beschadigd is.
In een gewricht komen twee of meer botuiteinden bij elkaar. Als die botuiteinden direct tegen elkaar aankomen, kunnen ze beschadigd raken. Daarom zijn de koppen van de botten bedekt met een laagje speciaal kraakbeen. Door dit kraakbeen kunnen de botten in het gewricht soepel en zonder pijn ten opzichte van elkaar bewegen. Maar ook dit kraakbeen kan natuurlijk beschadigen. 


Door allerlei omstandigheden, zoals blessures of te zware, langdurige of verkeerde belasting, kan het kraakbeen in een gewricht toch beschadigen. 
Artrose kan vastgesteld worden door middel van een röntgenfoto. Kraakbeen is niet zichtbaar op een röntgenfoto. Dat betekent dat er in een gezond gewricht altijd ruimte te zien is tussen de botuiteinden. Hoe smaller deze gewrichtsspleet is op een röntgenfoto, des te ernstiger het kraakbeen is aangetast. Als de botten elkaar raken, is het kraakbeen helemaal afgesleten.
Artrose komt het meest voor in de gewrichten van de heupen, de knieën, de handen, de nek, de rug  en de voeten. De pijn kan vanuit het gewricht vaak ver uitstralen. Pijn in de lies kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van artrose in het heupgewricht.
Symptomen die bij artrose kunnen horen: pijn, zwelling en stijfheid in gewrichten, ochtendstijfheid, vermoeidheid, minder spierkracht en slechtere conditie.


Fysiotherapie kan u helpen om op een verantwoorde manier te blijven bewegen. Bewegen is belangrijk om de klachten te verminderen.

Bij een aanwezige artrose van de knie of heup, kunt u een verwijzing aan uw huisarts of specialist vragen voor fysiotherapie. Hiermee worden 12 behandelingen fysiotherapie vergoed uit de basisverzekering. Zonder deze verwijzing, of voor artrose in andere gewrichten, bent u afhankelijk van uw aanvullende verzekering.


Voor vragen over behandelmogelijkheden en vergoedingen kunt u altijd contact opnemen met de praktijk.