Oncologie

Oncologie

De diagnose kanker heeft een grote impact op het dagelijks leven. De ziekte en behandeling hebben veel invloed op het fysiek functioneren. Hierbij kunnen klachten ontstaan, zoals pijn, vermoeidheid en conditieverlies.

Oncologiefysiotherapie kan ondersteunen voor, tijdens of na de behandelingen. Het helpt de klachten verminderen en voorkomen. Uit steeds meer onderzoeken blijken positieve effecten van trainen in allerlei stadia van kanker.
De klachten die kunnen ontstaan zijn voor iedere persoon anders. Samen met de oncologiefysiotherapeut wordt de revalidatie zoveel mogelijk afgestemd op de persoonlijke situatie en wensen.


De oncologiefysiotherapeut is een gespecialiseerde fysiotherapeut, die zich bezig houdt met de behandeling van mensen met kanker. Door middel van een extra opleiding heeft de oncologiefysiotherapeut de competenties, kennis en vaardigheden verworven die nodig zijn bij de problematiek bij deze doelgroep. Kennis van de ziekte, de medische behandelingen en de gevolgen van deze medische behandelingen zijn van belang om de oncologische patiënt zo goed mogelijk te kunnen begeleiden.