Duizeligheid

Duizeligheid en balans


Binnen Praktijk Graaf Hendrik III laan hebben een aantal fysiotherapeuten zich verdiept in duizeligheidsklachten en evenwichtsproblematiek.

Duizeligheid kan diverse oorzaken hebben en uit zich op verschillende manieren. Duizeligheidsklachten worden vaak onvoldoende herkend en de (vaak grote) gevolgen voor het dagelijks leven worden onvoldoende erkend. Hieronder zetten we een aantal vormen op een rijtje, sommige zijn volledig op te lossen, sommige zijn veel leefbaarder te maken met oefeningen of adviezen.


1. Draaiduizeligheid ofwel vertigo. Hierbij is het zo dat iemand het gevoel heeft dat hij/zij draait of de omgeving om hem heen draait of beweegt. De bekendste oorzaak hiervan is BPPD (BPPV); een aandoening van het evenwichtsorgaan die ineens kan ontstaan. Deze aandoening is vaak al binnen 1 of enkele behandeling(en) te verhelpen.


2. Licht gevoel in het hoofd: herkent u uw duizeligheid als een licht gevoel in het hoofd bij het uit bed komen of bij opstaan uit de stoel? Dan kan er sprake zijn van orthostatische hypotensie (bloeddrukdalingen bij opstaan). Hiervoor hebben we adviezen om de ernst te verminderen en te voorkomen dat u door de bloeddrukdaling valt.


3. Onvast gevoel in de benen: Hier kunnen veel oorzaken voor zijn, soms komen ze ook gecombineerd voor. Door bijvoorbeeld gevoelsverlies in de voeten, verminderd reactievermogen, hersenletsel of door uitval van evenwichtsorganen kunt u het gevoel hebben dat u minder stevig op de benen staat. Door balanstraining verbetert u het evenwicht en leert u omgaan met uw balansproblemen. 


De  gespecialiseerde fysiotherapeuten binnen praktijk Graaf Hendrik III laan brengen samen met u door een vraaggesprek en onderzoek uw problemen met betrekking tot duizeligheid en/of balans in kaart. Van daar uit wordt samen met u een behandelplan opgesteld. Bij de aandoening BPPV zal slechts een aantal behandelingen nodig zijn. Bij andere aandoeningen vraagt het een langer revalidatietraject, bijvoorbeeld bij vestibulaire revalidatie, balanstraining en training van blikstabilisatie.

Praktijk Graaf Hendrik III laan heeft een directe samenwerking met huisartsen, neurologen en KNO-artsen om u zo optimaal mogelijk te kunnen begeleiden en behandelen voor uw duizeligheids- en/of balansproblemen.