Duizeligheid

Duizeligheid en evenwicht


Binnen Praktijk Graaf Hendrik III laan hebben een aantal fysiotherapeuten zich verdiept in duizeligheidsklachten en evenwichtsproblematiek middels scholingen en jaren praktijkervaring.


Duizeligheidsklachten worden vaak onvoldoende herkend en de (vaak grote) gevolgen voor het dagelijks leven worden soms onvoldoende erkend.
Duizeligheid is niet voor ieder persoon en ook niet in iedere situatie hetzelfde. De klachten zijn vaak moeilijk onder woorden te brengen en dat leidt soms tot (een gevoel van) onbegrip van partners, familie, vrienden, werkgevers, artsen en hulpverleners.


Sommige mensen ervaren dat ze zelf draaien of de omgeving draait, anderen zijn meer licht in het hoofd of hebben een heel instabiel gevoel. Nevenklachten kunnen soms bestaan uit gevoeligheid voor geluid, drukte of licht, het gehoor kan anders ervaren worden. Ook hebben mensen soms moeite met concentreren, ervaren druk in het hoofd etc.


Er zijn veel verschillende problemen die duizeligheid kunnen veroorzaken, o.a.;

  • BPPD/BPPV (positieduizeligheid)
  • ziekte van Menière
  • Neuritis vestibularis (ontsteking van de evenwichtszenuw of het evenwichtsorgaan)
  • (gedeeltelijke) uitval van een of beide evenwichtsorgaan
  • Vestibulair Schwannoom (goedaardige tumor die op het evenwichtsorgaan drukt)
  • Vestibulaire migraine
  • PPPD (een aandoening met meerdere oorzaken waarbij ook prikkelverwerking en stress een rol kan spelen)
  • Restklachten na een hersenschudding


Daarnaast zijn er nog heel wat problemen die evenwichtsproblemen (al dan niet met duizeligheid) of een zweverig gevoel kunnen veroorzaken.

Met alle bovenstaande situaties (en meer) hebben wij ervaring.


Behandeling kan variëren van een of enkele behandelingen zoals bijvoorbeeld bij BPPD tot langdurige (vestibulaire) revalidatietrajecten. Sommige duizeligheidsproblemen zijn snel en volledig op te lossen. Bij andere kun je de klachten wel verminderen, maar niet volledig oplossen. We kunnen ook helpen om met restklachten een manier van leven te vinden. Ook bij langer bestaande klachten kan het leven soms een stuk makkelijker worden met meer inzicht in wanneer en waarom klachten ontstaan. Vaak zijn er ook handige, praktische tips om dingen beter te kunnen.


De gespecialiseerde fysiotherapeuten binnen praktijk Graaf Hendrik III laan brengen samen met u door een vraaggesprek en onderzoek uw problemen met betrekking tot duizeligheid en/of balans in kaart. Van daaruit wordt een behandelplan op maat opgesteld op uw persoonlijke klachten en situatie.


Praktijk Graaf Hendrik III laan heeft een samenwerking met huisartsen, neurologen en KNO-artsen om u zo optimaal mogelijk te kunnen begeleiden en behandelen voor uw duizeligheids- en/of balansproblemen. Wij zijn onderdeel van het netwerk van duizeligheid gespecialiseerde praktijken die samenwerken met o.a. het UMC Maastricht, het duizeligheidscentrum van het Gelre ziekenhuis in Apeldoorn.